Проф. Красимир Тасков

Композитор, пианист, педагог.

Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров") с пиано при проф. Джулия Ганева и проф. Константин Ганев (1981) и композиция при проф. Пенчо Стоянов (1984).

Посещава курсовете по композиция на Тон де Леув и Тео Льовенди в Холандия и на Анатол Виеру в Румъния.

Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано (Сантандер, Испания-1978), "П. И. Чайковски", Москва-1978) и композиция (Токио-1991, 1995, 1999- І награда, 2002 за Дуо Пиано; Пловдив – І награда на национален конкурс за Концерт за кларинет и орк. в 7/8, I награда на национален конкурс "Елиас Канети" за оркестровата му творба "Мнимият оратор", призови награди от международни конкурси у нас и чужбина за камерни и хорови творби и др.). През 1984 г. неговият клавирен цикъл“Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Автор е на редица симфонични творби, сред които концерти за пиано, за цигулка, за обой, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни,  вокални, хорови творби, на операта-мюзикъл “Царе на белите”, често изпълнявани както у нас , така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, САЩ и др.). Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, Б. Мартину – Пиеси и цикли за чело и пиано, Авторски CD), като изпълнител и автор.

Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител.

Бил е член на жюри на национални и международни конкурси за пианисти.

Професор по композиция (от 2002) и ръководител на катедрата по композиция в НМА (от 1999).

« Назад