Проф. д-р Виолета Горчева

           Виолета Горчева е завършила Средно музикално училище “Панайот Пипков” със специалност Солово пеене в родния си град Плевен. Възпитаничка е на две Академии по изкуствата - НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” - специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класовете на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков и НМА “Проф. Панчо Владигеров” - специалност Музикално-сценична режисура  с художествен ръководител проф. Павел Герджиков.

          Изявявала се е на сцените на МДТ "К. Кисимов" –  Велико Търново и Музикален театър – София като артист-солист. Има над 30 роли в оперети, мюзикъли, драматични пиеси. По-значимите от тях са: Силва“Царицата на чардаша”, Анжел-“Граф фон Люксембург”, Мейбъл-“Принцесата на цирка”, Лиза, Маня-“Графиня Марица”, Отилия-“В хотел “Бялото конче”, Калина - "Мисия до Драч", Керстин - "Госпожица Мама", Бианка - "Анатол" и др. Успоредно с изявите си на музикално-театралната сцена дублира филми в БНТ.

        Като режисьор осъществява 25 постановки. Между тях са реализираните за първи път на музикално-театралната сцена в България:  Първа българска рок опера “Приказка за Светлината”- /филмирана и излъчена от БНТ-Канал 1, преведена на английски и представена на фестивала за музикални програми в Кан, получила национална награда за телевизионна музикална постановка/; мюзикълите "Достатъчно", "Малкият принц § пътуването на Розата","Mamma mia", метаморфозата „Така ли прави всяка жена“ по комичната опера „Слугинята-господарка“ на Перголези, на която е и автор на либретото, романтичната фантазия  "Любовта на Мими и Рудолф" - авторска преработка върху операта "Бохеми".

      Прави адаптации и сценични версии на поставените от нея опери - "Измамения кадия" от Глук, "Брачната полица" от Росини, оперетата "Царицата на чардаша" на Калман, мюзикъла "Службогонци" от П. Хаджиев.

        Освен режисьор е сценарист и водещ на редица Гала и Юбилейни концерти, на представителни спектакли.

         Виолета Горчева е автор на редица научни публикации в специализирани списания, както и на  монографията "Рок операта като жанр. Теория и практика". Книгата е със сериозен принос в областта на рок операта и е първата в България научна разработка посветена на този строго специфичен жанр от популярната музикално-театрална практика.

         Педагогическата си дейност в НМА "Проф. Панчо Владигеров" Виолета Горчева започва през 2005 г. След конкурс по дисциплините Музикално-сценична режисура и Актьорско майсторство са й възложени хонорувани часове като асистент в класа на проф. Павел Герджиков. От 2007 г. е щатен асистент, а от 2008 г. е преподавател и по дисциплината Сценична реч.

        През 2012 г. се хабилитира като доцент по дисциплините Музикално-сценична режисура и Актьорско майсторство, а през 2019 г. след успешно издържан конкурс, е назначена на академичната длъжност професор. 

     Възпитаници от класовете по Актьорско майсторство и Музикално-сценична режисура на Виолета Горчева са носители на множество национални и международни награди, и са водещи артисти в ДМБЦ - Музикален театър-София, Русенска, Старозагорска опера, изявяват се успешно и в Софийска опера, както и на европейските музикално-театрални сцени. Измежду тях се открояват - Денко Проданов, Весела Делчева, Илона Иванова, Владимир Грудков, Тодор Велков, Виктор Ибришимов, Пламен Бейков, Ивайло Йовчев.

« Назад