Доц. д-р Велизара Караянкова

Завършила е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – класическо пеене в класа на доц. Ирена Бръмбарова; от 1995 г. е хоноруван асистент и работи с нейния клас, а от 2000 година е преподавател със свой клас във Вокалния Факултет на НМА. Преподава и в Нов Български Университет.

Лауреат е на Първия конкурс " Премия Христо Бръмбаров".

Участва в майсторски класове на световно известната оперна певица Гена Димитрова.

Дебютира като певица в гр. Биберах, Германия, в ролята на Мюзета от операта "Бохеми" на Пучини.

В Националната опера – София е изпълнявала партията на Памина от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт.

Пет години е солистка на оперния театър в гр. Пазарджик. Има общи и самостоятелни изяви на концертния подиум в страната и зад граница.

От 1997 г. е артист-хорист в Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", с който изпълнява и много солови партии в кантатно-ораториални и симфонични творби.

Нейни студенти като Радостина Николаева, Стоян Илиев, Ана Гемеджиева, Ива Кръстева, Ани Емилия Иванова, Петя Петрова, Сабина Кръстева, Ани Дангова и др. вече са открояващи се изпълнители и водещи солисти в Националната опера и други български и чуждестранни големи оперни театри. Имат отлични оценки за своите участия и гастроли от видни наши и чужди музикални критици.

За Велизара Караянкова като педагог е характерно изискването за прецизно овладяване на вокалната техника, артистично и вярно на стила изпълнение. Всичко това обуславя отличните й педагогически резултати: учениците й са завоювали повече от 20 награди от престижни наши и международни конкурси.

« Назад