Доц. Иванка Нинова

Родена през 1959 г. в гр. Видин, където от дете учи музика в детска музикална школа, а Средно музикално образование завършва в гр. Плевен със специалност оперно пеене при Дора Гложенска.

През 1983 г. завършва Музикалната академия «П.Владигеров» в София, в класа по пеене на проф. Лили Стефанова. В периода 1983-1988 г. работи като солист-хорист в Българската хорова капела "Св. Обретенов".

Дебют на оперна певица прави през 1989 г. на сцената на Софийската опера с ролята на Принцеса Еболи от операта "Дон Карлос" на Джузепе Верди и е назначена за солистка в Националната опера, където работи и сегa,участвайки активно в репертоара на театъра.

Гостувала е и в други оперни театри на България, както и е канена за солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора, Разград.

Има гастроли и участия в: Италия, Германия, Франция, Австрия, Испания, Ирландия, Белгия, Гърция, Швейцария, САЩ, Канада, Малта, Молдова, Румъния, Украйна, Северна и Южна Корея, Япония.

Участвала е в редица български и международни музикални фестивали.

Носител е на няколко награди и признания: на конкурса "Вердиеви гласове" в Бусето, Италия (1989) става носител на звание "Финалист-лауреат" и най-добър мецосопран на конкурса. В периода 1991-1998 г. ежегодно е номинирана за музикант на годината, а през 1992 г. получава най-много гласове между номинираните оперни певци. На международния пролетен фестивал на изкуствата, Пхенян, Сев. Корея (1995) е удостоена с Голяма награда за изпълнител. Удостоена е с приза "Златна Муза" за принос към руската култура.

На XI-я Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов", София (1996) Ив. Нинова е най-младият педагог, представящ своята ученичка Петя Петрова, която печели Първа награда и златен медал.

Паралелно с изпълнителската си дейност, се занимава активно и с педагогическа дейност, като асистент на проф. Лили Стефанова. От 1992 г. преподава оперно пеене в НМА "Панчо Владигеров" – София, а след 1993 г. има самостоятелен клас по оперно пеене. През 2000 г. получава академичното звание "доцент" по оперно пеене.

Изнасяла е майсторски курсове в Кишинев, Молдова (1998); Сеул, Южна Кореа (1999, 2000 и 2005); Донецк, Украйна (2006), Канада (2006).

« Назад