Доц. Александър Пумпалов

Творческа автобиография на доц Александър Пумпалов - преподавател по джаз китара в катедра “Поп и джаз изкуство при НМА п. Владигеров”  и по класическа китара в “Инструментален Факултет”

 

Първоначално учи пиано, а по-късно и китара. Първото си висше музикално образование със специалност “Музикална педагогика” получава в Теоретичния факултет на Българска държавна консерватория (днес НМА “Проф. П. Владигеров”). Второто си висше музикално образование със специалност “китара” получава в Държавна музикална академия – гр. Осло, Норвегия.

В периода 1967-1972 г. работи като китарист-солист в различни престижни оркестри в Германия, Швейцария и Скандинавските страни.

От 1974 г. е преподавател по китара в катедра “Поп и джаз изкуство” в НМА “П. Владигеров”, а от 1979 г. – по специалност класическа китара в същата академия.

Преподавал е китара в НМУ “Л. Пипков”, Институт за музикални и хореографски кадри, Национално средно училище по култура, Университет “Св. Кирил и Методий”, Факултет за музикално изкуство – гр. Скопие, Македония.

Един от основоположниците на академичното обучение по китара в България. По време на 34-годишната си преподавателска дейност е обучил над 1500 ученици.

Редица негови ученици са лауреати на китарни конкурси, а някой от тях са преподаватели във висши и средни училища по музика в страната и чужбина.

Председател на жури на редица конкурси за китара.

От 2001 г. доцент по китара.

Освен български, преподава и на английски, немски и френски езици.

« Назад