Проф. Мила Дюлгерова

Завършва специалност класическо пеене в НМА „Проф. П. Владигеров” при проф. Мати Пинкас (1976).

От същата година солист в опера „Христо Бръмбаров”, град Плевен, където 20 години покрива главните роли в лирико-колоратурния репертоар: Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале”, Мария от „Дъщерята на полка” на Доницети, Розина –„Севилския бръснар” на Росини, Мюзет – „Бохеми” и Лаурета – „Джани Скики” на Пучини, Лейла – „Ловци на бисери” на Бизе, Деспина – „Така правят всички” от Моцарт, Адела – „Прилепът” от Й.Щраус и др.

В началото на певческата си кариера печели:

- Втора награда и лауреатско звание на Международния конкурс „Хертогенбош” – Холандия;

- Специална награда от Международния конкурс „Еркел-Кодай” Будапеща – Унгария.

Избрана за шестмесечна специализация във Виена, при камер-зенгерин Оливера Милякович, където изнася редица самостоятелни концерти.

Гастролира в Корея, Япония, Чехия, Германия и др.

С Плевенска, Варненска и Софийска филхармония и др. Изпълнява: „Стабат Матер” от Перголези, „Магнификат” от Й.С.Бах, „Реквием” от Моцарт, Симфония № 4 от Малер.

От 1995 година започва педагогическата си работа в НМА: асистент на проф. Мати Пинкас, самостоятелен преподавател (1997), професор по пеене (2003).

Издава педагогически трудове, в които изследва вътрешните усещания на певеца, вокално-телесната схема, основни принципи, техника Александър.

Класа на професор Мила Дюлгерова завършват:

- Дарина Такова – първа награда на „Франциско Виняс” и други международни конкурси, гастролира в „Миланска Скала”, „Ковън Гардън”, „Метрополитан”, Барселона, на най-престижните фестивали в Пезаро, в ролите на Царицата на нощта, Лучия, Травиата, Лукреция Борджия, Маргарита, Ана Болейн, Семирамида и т.н.;

- Ина Шлингензипен – солист на операта в Карлсруе, гастролира на фестивала в Залцбург, в Швейцария, Италия, Турция, в ролите на Илия, дона Ана, Норина, Адина, Царица на нощта, Лучия и т.н.;

- Гергана Гелева – солист на операта в Хайделберг, първа награда на Международния конкурс в Тирана, гастролира в Софийската опера и Швейцария в ролите на Елизабета, Тоска, Леонора, Бътерфлай и др.;

- Яница Нешева – солист на операта в Стара Загора, гастролира в САЩ и всички театри в България;

- Гиргина Гиргинова – солист на операта в Русе, носител на награди от „Гена Димитрова” – Плевен, „Пипков” – НМА;

- Дияна Василева – гастролира в Софийска опера в ролите на Царицата на нощта, Лакме, Олимпия и др.

Проф. Мила Дюлгерова провежда майсторски класове във Виена и Сеул (от 2007) и по два пъти годишно в Барселона, Испания.

Декан на ВФ при НМА „Панчо Владигеров” (2008).

« Назад