Проф. Жасмина Костова

Завършва с отличие Българската държавна консерватория (НМА) в класа по пеене на проф. Цветана Дякович (1975).

Дългогодишен вокален педагог. Първоначално преподава в НМУ “Л. Пипков”, от 1994 г. – в Музикалната академия.

Доцент от 2000 г. Същата година е удостоена с грамота от кмета на град София Стефан Софиянски за успехи в областта на вокалната педагогика.

Професор (2007)

Ръководител на катедра “Класическо пеене” към Вокалния факултет на НМА “Панчо Владигеров” (2004). През 2008 г. е преизбрана за втори мандат.

Нейни студенти още по време на следването си стават лауреати на престижни национални и международни конкурси, изявяват се на концерти и в постановките на Учебния оперен театър.

Сред учениците на проф. Ж. Костова, които пеят с успех на световните и българските оперни сцени са:

Надя Кръстева – изявена щатна солистка на Виенската Щатсопера, гастролира на сцените на Болшой театър-Москва, Щатсопера-Берлин, оперите в Цюрих, София, Токио и др., в централни роли (Кармен, Фаворитката и др.) съвместно с най-известни световни певци и диригенти;

Ина Кънчева – лауреат на конкурса “Монсерат Кабайе”-2000 г., щатна солистка на театъра в Щутгарт, пее в централни роли – Виолета, Мими, Джилда, Лиу, Жулиета, Амина и др., гастролира в Лондон, Париж, Милано, Верона, Брюксел, Мадрид, Барселона, София, Истанбул, Атина и др., отличена със стипендия от Райна Кабаиванска;

Евгения Брайнова – пее в Италия, Гърция, Франция, България-Софийска и Русенска опера, стипендиантка на Райна Кабаиванска;

Румяна Камчева – участва в постановки на Софийска, Варненска, Благоевградска и чуждестранни опери;

Любов Методиева – пяла на сцената на Софийска опера, в САЩ и Япония;

Веселин Стойков – певец с изявена международна певческа кариера, понастоящем директор на операта в Стара Загора.

Проф. Жасмина Костова проявява задълбочен научен интерес към развитието на българската вокална педагогика и изпълнителско изкуство. Автор е на трудове за постиженията и методическите принципи на наши вокални педагози, с публикации в сп. “Музикални хоризонти”.

Член на жури в певчески конкурси.

Водила е майсторски клас за певци от Южна Корея.

В педагогическата си работа проф. Костова е продължител на установените основни вокално-методологически принципи на българската певческа школа, обвързани с най-съвременната теоретична научна мисъл и интерпретационни изисквания на нашето време. Те определят почерка на нейната творческа дейност и индивидуалния похват при изграждането на младия певец – да овладее съвършено вокалната техника и изкуството на художественото изпълнителско майсторство.

« Назад