Проф. Боянка Арнаудова

Музиковед. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”) и аспирантура по история на музиката, последвани от специализации в Париж, Пражката национална опера и Болшой театър - Москва.

В продължение на 22 години е главен драматург на Националната опера – София. Паралелно се утвърждава като водещ музикален критик и изследовател на българското оперно творчество и изпълнителско изкуство, с активна дейност в специализираните музикални издания, в националната преса, радиото и телевизията, където има многобройни предавания, както и редица сценарии за ТВ филми, посветени и на оперното изкуство, на оперни певци, на композитори и музикални състави. Автор е на редица книги и научни студии, както и публикации в различни сборни издания.

Член е на Съюза на музикалните и танцови дейци от 1970 г. и на Съюза на българските композитори от 1974 г., където няколко мандата е избирана в Управителния съвет. През 1988 г. е избрана за член на Международния съвет за танц към ЮНЕСКО (Concеil de la Dance/UNESCO).

Награждавана е с редица институционални и държавни звания и ордени.

Освен активна професионална дейност като драматург на Националната опера, има и музикално-възпитателна дейност, развивана през 80-те години на миналия век и по образци, усвоени от квалификациите в „Жьонес мюзикал” в Париж.

От 1992 г. се занимава с преподавателска дейност в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и от 1998 г. – в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, където получава научнoто звание професор по оперна драматургия. Преподава оперна драматургия и история на музиката във Вокалния факултет на НМА и драматургия за музикален театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Методологията на преподаване на специалността драматургия се базира върху съчетаване на практически опитности с теоретични знания, като целта е студентите да усвоят основни принципи на изграждане, определящи и формите на творбата, и структурирането, и анализирането на спецификата й.

« Назад