Проф. Благовеста Константинова

Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия

“Проф. Панчо Владигеров”), инструментален факултет, специалност пиано в класа на проф. Люба Енчева и майсторския клас в класа по пиано на проф. Лили Атанасова. Редовен доцент по камерно пеене в НМА.

Концертната дейност на Благовеста Константинова включва стотици концерти в страната и чужбина като солист-пианист и камерен изпълнител. В репертоара й влизат произведения от предкласиката до съвременността. Има осъществени многобройни студийни и документални записи в БНР, БНТ, Радио Белград, Ханойска национална телевизия, издадени плочи и компактдискове с произведения от различни автори. Автор е на монографията „Песните за глас и пиано на Моцарт”, на студии и статии за музикалното изкуство. Автор е на над 80 песни, вокални цикли, инструментални пиеси, камерни ансамбли, изпълнявани с успех в страната и чужбина.

Носител е на следните по-важни награди:

Наградата „Золотая муза” за високи творчески постижения;

Диплом от VІІ международен конкурс за пианисти – Белград;

Диплом и награда за най-добър акомпанимент на международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”, 2004;

Диплом от VІІІ международен фестивал на славянската култура – Париж, 2004;

Множество грамоти.

Като педагог се изявява както в страната, така и в чужбина – Германия, Виетнам (майсторски клас по камерно пеене в Ханой). Нейни студенти са лауреати на над 50 наши и международни конкурси: Цветана Бандаловска, Иван Кабамитов, Росица Павлова-Инджева, Кристина Александрова, Елица Нешевска и др. Като педагог се старае да развива у тях умения и любов към камерното музициране, широка обща култура и любов към българското музикално творчество.

« Назад