Д-р Бонка Матова

Завършва Държавното хореографско училище в класа на Марина Коляденко (1972).

Работила е като балерина в балетна група “Арабеск”.

Дипломира се във Висшия институт за театрално изкуство – ГИТИС в Москва със специалност “балетна педагогика” при проф. Раиса Стручкова, проф. Тамара Ткаченко, проф. Тамара Тучнина и проф. Алла Шулгина (1978).

От 1978 г. работи в Държавно хореографско училище (от 2001 г. – Национално училище за танцово изкуство) – гр. София като преподавател по класически и характерни танци. Провеждала е уроци по характерни танци в експерименталните балетни класове в гр. Пловдив и часове по ритмика и пластика в Музикално училище “Л. Пипков” – София. Има ІІ клас квалификация (1987). От 1991 г. преподава характерни танци в специалност “Балетна педагогика” в Национална музикална академия “Проф. П. Владигеров” – София, а през периода 1996-2000 в Атина – Гърция. Била е художествен ръководител на отдел “класически танци” в ДХУ в периода 1994-1995. Нейни ученици и студенти танцуват и преподават у нас и в чужбина.

Има публикации в българския и руски печат и авторски хореографски постановки за концерти на НУТИ, за телевизията и за школите по изкуства. Сътрудничи като балетмайстор на балетно студио “Буратино”, гр. Пловдив, където за периода 1993-2008 е поставила 12 балетни спектакли и много самостоятелни танци, с които студиото е гастролирало в 9 страни. Била е председател и член на жури на национални и международни младежки танцови фестивали. В периода 1993-1996 ръководи семинарни занимания по характерни танци към Международна танцова академия “Варна”, демонстративни уроци към Международен детски балетен фестивал в гр. Пловдив, а от 2005 г. провежда семинари по характерни танци по покана на Българска танцова организация.

Автор е на програмата по характерни танци, утвърдена от специалността “Балетна педагогика” към НМА “Проф. П. Владигеров” и Министерството на културата.

Автор на книгите “Азбука на характерния танц” и “Характерният танц – история, методика, практика”.

Образователна и научна степен “доктор”.

« Назад