Проф. Артин Потурлян

Композитор, педагог

Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) с музикална педагогика и композиция при проф. Пенчо Стоянов и факултативно при проф. Панчо Владигеров (1967). През 1969­1974 следва композиция в Ереванската консерватория "Комитас" при проф. Л. Сарян.

Работи като музикален редактор в Българското национално радио (1967-1969) и преподавател в НМУ "Л. Пипков"­София (1974­1977).

От 1990 е преподавател по полифония в ДМА. Доцент (от 2000). Професор (2006).

Автор е на произведения в различни жанрове: опера; оркестрови; опуси за различни камерни ансамбли; множество клавирни пиеси; песни по стихове на Д. Варужан, П. К. Яворов, Р. Ралин, В. Брюсов, К. Белмонт; хорови песни и др.

Носител е на награда от конкурса "Зимни музикални вечери"­Пазарджик (1985) и др. Негови произведения се изпълняват в Армения, Австрия, Грузия, Русия, Румъния, Словакия, Франция и Германия, както и на провежданите в България фестивали "Варненско лято", Musica Nova, Холандско-Български музикален фестивал и др.

Автор е и на различни публикации в специализирани музикални издания и в печата: "Метроритмично-темпова модулация", "Геометрични преобразувания на равнината и пространството и инвенционната полифония" и др.

« Назад