Проф. Атанас Дюлгеров

Образование:

Висше – завършва през 1984 г. ДМА при професор Петър Кърпаров.

Специализация – Прага, 1984 г. при професор Вацлав Юнек.

Участие в курсовете по тромпет – „Варненско лято” 1987, 1989 г. проф. В. Юнек, 1991 водещ Ед. Керал, 1992 – Е.Тар, 1997 – Бошан – Франция, 2004 – Пол Бенистън.

Награди:

1982 – 1-ва степен лауреатски диплом от Международния конкурс „Пражка пролет”; 1984 г. – Първа награда, златен медал и лауреатско звание от Седмото общобългарско съзтезание за певци и инструменталисти; десетки дипломи и награди за участие в жури.

Научно звание – професор.

Творческа дейност:

Изнесъл три самостоятелни рецитала в камерна зала „България”, Концерт в НДК с Лора Уотсан – Д. Шостакович – Концерт за пиано и тромпет; Концерт в Суонси – Уелс, Великобритания с Шостакович – Концерт за пиано и оркестър. Солист на Пловдивска, Плевенска и Софийска филхармонии. Репертоарът му включва произведения от автори като Хайдн, Хумел, Арутюнян, Хиндемит, Боца, Енеску и др.

Преподава в ДМА от 1981 г. Негови студенти са лауреати на много наши и международни конкурси. Някои от тях са първи тромпетисти на водещи наши и чужди симфонични и оперни оркестри.

Автор е на „История на тромпетовото изкуство в България”, на две школи по тромпет, „20 етюда за транспониране при свирене на тромпет”, „20 етюда за тромпет”.

« Назад