Проф. Димитър Димитров

Образование:

Висше, кларинет, завършил през 1970 г. БДК при проф. Сава Димитров.

Специализирал в БДК при проф. Сава Димитров – кларинет и в Парижката консерватория при проф. Юлис Делеклюз – кларинет и камерна музика при проф. Пиер Санкан.

Награди:

Носител на първа награда на Третото общобългарско състезание за деца и юноши и на Петото общобългарско състезание за певци и инструменталисти.

Научно звание:

Професор

Заемани длъжности:

Заместник-ректор на ДМА – 1987-1989;

Ръководител катедра Дървени духови инструменти в ДМА – 2000-2008;

Член на Факултетен съвет, Инструментален факултет – 1987-2008;

Член на Академичния съвет на ДМА – 1987-1990.

Творческа дейност:

Богата концертна дейност, например:

- 1997 г. – 35 години творческа дейност на Димитър Димитров – кларинет: концерт със Софийска филхармония под диригентството на Георги Нотев; концерт с ансамбъл Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров; камерен концерт с проф. Милена Моллова в НДК.

- 1999 г. – 80 години на проф. Сава Димитров: юбилейни концерти в София, Разград, Шумен, Попово със Софийска филхармония и Разградски симфоничен оркестър.

- концерти с много камерни формации.

Член основател на Европейския съюз на кларинетистите в Либрамон, Белгия и гостуващ професор в международната лятна академия в Дол дьо Бретан, Франция. Основал е трио съвместно с проф. Жак Жантий, професор по пиано в Брюкселската консерватория, проф. Коджи Тойода, цигулар, ректор на Токийска консерватория и солиста на Парижкия октет проф. Пол Бюфил, виолончело.

Участия в журита на конкурси и прегледи в страната

Голяма част от студентите, завършили специалността кларинет в НМА при проф. Д. Димитров, са солисти в различни симфонични и оперни оркестри в страната и чужбина и преподаватели в средни музикални училища в страната и чужбина.

Наградени студенти – Павлин Панайотов, ІI награда на конкурса Земята и хората, дипломи на конкурси в Холандия и Австрия, III награда на конкурс за кларинетисти в Сион, Швейцария, I награда на конкурса Брамс, награда от конкурса в Токио. Български и международни награди имат и много други негови възпитаници.

« Назад