Проф. Марин Вълчанов

Роден на 7.08.1949 г. в София. Учи пиано в школата на Музикалното училище в София, а впоследствие продължава обучението си с фагот. През 1968 г. постъпва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” като фаготист в класа на проф. Христо Прошков. Успоредно учи и композиция при проф. Пенчо Стоянов, а по-късно – при проф. Лазар Николов.

През 1971 г. с конкурсен изпит е приет в симфоничния оркестър при Българското радио, в който работи и до сега като солист-водач на група.

От 1977 г. е редовен асистент в НМА. От 1989 г. е удостоен със званието „Доцент”, а през 1998 г. става професор.

През 1974 г.  на VІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти печели първа награда и златен медал. 1978 г. получава награда от Прегледа на симфоничните оркестри. Носител е на Кристална лира с Академичния духов квинтет. Като композитор е награден с диплома за симфонична музика от СБК.

Успоредно с преподавателската си дейност Марин Вълчанов е член на Духовия квинтет при Българското радио, а по-късно и основател и член на Академичния духов квинтет.

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка.

В златния фонд на Българското радио присъства почти целият репертоар за фагот, записан от Марин Вълчанов (концерти с оркестър, сонати, пиеси, както и много творби от български автори, някои от които са посветени на него). 

Преподавателската дейност на проф. Марин Вълчанов е повече от 30 години. Негови ученици са членове на симфонични и оперни оркестри в страната. Не малко работят в Германия, Испания, САЩ, ЮАР, Бразилия и други страни. Много от неговите възпитаници са лауреати на наши и международни конкурси.

Проф. Вълчанов е водил майсторски класове в Германия, Япония, Алжир, Франция, Турция.

Като композитор Марин Вълчанов твори във всички жанрове, като доминират творби за духови инструменти. Композирал е произведения за всички духови инструменти, за различни камерни формации – триа, квартети, квинтети. Автор е на симфонична музика, както и на Концерт за кларинет, Концертино за флейта, Концерт за кавал (флейта) и обой. 

Създател е на камерната опера”Вяра”, изпълнена в Япония.

Много от неговите творби са изпълнявани в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия. Има и произведения, издадени от чуждестранни издателства.

« Назад