Проф. д-р Иван Стоянов

е роден 1971 г. в гр. Бургас. Завършва СМУ гр. Бургас със специалност тромпет в класа на Никола Видев, както и факултативно обучение по китара в класа на Стоян Маринов. През 1998 г. се дипломира в НМА „Проф. П. Владигеров“ като магистър със специалностите „поп и джаз бас китара” и „поп и джаз китара”.

Концертната му дейност започва от 1992 г. с оркестъра на гр. Бургас „Горещ пясък“ с художествен ръководител Стефан Диомов. През 1994 г. заедно с Цветан Недялков и Кристиан Илиев основава групата „Bell`s”, с която активно концертира в страната. От 1997 г. работи в „Динамит брас бенд”  с диригент Георги Борисов към Столична община и в телевизионното предаване „Как ще ги стигнем....” с Тодор Колев по БНТ. В състава на този оркестър участва в концертна и студийна дейност съвместно с най-изтъкнатите български джаз, поп и рок изпълнители, като Васил Петров, Орлин Горанов, Йълдъз Ибрахимова, Нели Рангелова, Бисер Киров, Маргарита Хранова  и др. От 2003 г. е бас китарист, певец и аранжор в Биг-бенда на БНР с диригент Вили Казасян. От януари 2007 г. е в състава на групата „Ку-ку бенд” в телевизионното предаване „Шоуто на Слави” по БТВ. С „Ку-ку бенд” участва в няколко национални турнета в страната и концерти в САЩ, Канада, Великобритания, Испания, както и в телевизионните музикални формати  „Мюзик айдъл“, „Пей с мен“, „Гласът на България“.

От 2004 г. е част от преподавателския състав на катедра „Поп и джаз изкуство” при НМА „Проф. П. Владигеров” и неговите студенти по „поп и джаз бас китара” имат редица успехи и участия в престижни форуми. Автор е на учебните пособия – „Сборник с 16 популярни джазови теми, разработени за изпълнение на бас китара с нотирани бас линии и импровизации“, „Начална школа за четириструнна бас китара“, „Начална школа за петструнна бас китара“.

« Назад