Проф. ИЛКА ПОПОВА

Завършва Варненското музикално училище "Добри Христов". Още като ученичка дебютира с партията на Еми в първата постановка на операта "Алберт Херинг" от Б. Бритън във Варненската опера и получава награди в конкурси за най-добро изпълнение на творби от български композитори.

Завършва специалност "Пеене" и майсторски клас в Музикалната академия "Панчо Владигеров" при проф. Елена Киселова, актьорско майсторство при доц. Стефка Атанасова, с ролята на Норина от "Дон Паскуале" на Доницети (1972).

Участва в ХІІ Международен музикален семинар във Ваймар при проф. Лоре Фишер (1971).

Специализира при проф. Мария Бранд във Виена (1973).

Едногодишна специализация по вокална педагогика в Московската консерватория при проф. Г. И. Тиц и к. и. А. С. Яковлева, проф. д. и. Л. Б. Дмитриев (1977/1978).

По покана на проф. Васил Арнаудов преподава "Проблеми на вокалната подготовка" на студентите от хорово-диригентските класове на ТКДФ на НМА (1973-1974).

Преподава специалност "Пеене" в Катедра "Класическо пеене" на НМА: хоноруван асистент (1972), редовен асистент (1976), доцент (1994), професор (2002).

Ръководител на Катедра "Класическо пеене" (1999 - 2002), декан на Вокалния факултет (2002-2008), заместник-ректор на НМА (2008).

Събраните по време на специализацията в Московската консерватория документи и материали за певци, свързани с историята на българското оперно изкуство стават основа за нейни научни разработки и публикации, сред които:

  • "Проф. Иван Н. Вульпе - основател на българския оперен театър и основоположник на българската вокална школа. Творчески и методически принципи";
  • "К. И. Михайлов-Стоян - основател на българския оперен театър и основоположник на българската вокална методика. "Закони на вокалността и методика на пеенето" - първи български вокално-методичен труд".
  • Автор на доклади и публикации в научни форуми и издания.

Награди:

  • "Кристална лира" на СБМТД, "Класик ФМ" и Министерство на културата за върхови постижения в категория "Педагози" (2004);
  • "Златна лира" от СБМТД за цялостна дейност (2006);
  • Почетен медал на НМА "Проф. Панчо Владигеров" (2006);
  • Първа награда от литературния конкурс "Правилата на живота" от Издателска къща "Кибеа".

Ученици на проф. Илка Попова са носители на повече от 40 лауреатски звания, награди и отличия от национални и международни конкурси. Нейни възпитаници са утвърдени певци по българските и световните оперни театри и концертни сцени.

« Назад