проф. Атанас Дюлгеров
проф. Атанас Дюлгеров
Заместник декан ИФ

е роден на 27.09.1957г.  в гр. Пловдив. През 1976г. в родния си град завършва средното си музикално образование в класа по тромпет на Георги Ковачев. Същата година е приет в НМА ‘’проф. П. Владигеров’’, в класа по тромпет на проф. Петър Кърпаров. От 1981-88г. работи като първи тромпетист в Симфоничния оркестър на Академията. През 1988г. става щатен преподавател по тромпет. От 1994г. е доцент и от 2001г. професор по тромпет към катедра ‘’Медни духови и ударни инструменти’’ на НМА ‘’проф. П. Владигеров’’.

Професионалната му творческа дейност развива в 3 насоки: научна, педагогическа, и изпълнителска дейност.

Първи изпълнител е на сонатите за ‘’C’’ тромпет от композиторите: Лазар Николов и Кирил Илиевски.

Много пъти е изпълнявал концерта за пиано, тромпет, и симфоничен оркестър от Дмитрий Шостакович. Концертите са били в гр. София и в Англия, на фестивала в гр. Суонси – Уелс. Бил е солист на Софийската и Пловдивската филхармонии с диригенти Добрин Петков и Емил Табаков.

През 1982г.  на международния конкурс за тромпетисти ‘’Пражка пролет’’ става лауреат и носител на диплом 1-ва степен. След конкурса е поканен на специализация в Пражката музикална академия в класа по тромпет на проф. Вацлав Юнек. След завръщането му от Прага, на 7-мото Общобългарско състезание за певци и инструменталисти в гр. Търговище става носител на    1-ва награда лауреатско звание и златен медал.

Издадени са от печат 2 авторски тетрадки с етюди за тромпет. Школа с етюди за транспониране, и Сборник от авторски пиеси за тромпет. Автор е на книга “История на тромпетовото изкуство в Българиа“ Скоро е издадена от печат и ‘’Избрани етюди за тромпет’’.

В Българското радио е записал двете сонати от Л. Николов и К. Илиевски, както и В. Казанджиев – Рондо, Йозеф Матей – канцона, Й. Хайдн – Концерт.

В репертоара му са пиеси като: ‘’Селски картини’’ на Е. Боца, ‘’Легенда’’ на Дж. Енеску, П. Хиндемит – соната, Б. Мартину – соната и др. Концертите на Й. Хайдн, Й. Н. Хумел, А. Арутюнян, Й. Кржицех, В. Казанджиев и др.

Много от завършилите при него студенти са на водещи места в оперните и симфонични оркестри в България и чужбина, а някои от тях са лауреати на авторитетни конкурси.

« Назад