Доц. д-р Елица Нешевска

Завършва класическо пеене в класа на проф. Мила Дюлгерова в НМА „Проф. Панчо Владигеров“през 2000 г. След това продължава да учи при проф. Мати Пинкас.

Усъвършенства своите певчески умения в майсторски клас на проф. Мати Пинкас в рамките на „Софийски музикални седмици“, първия майсторски клас по интерпретация на френска музика на Вера Николова и Оливие Дориа, майсторски клас на Роберто Скандиуци в Тревизо, Италия и международен майсторски клас върху операта „Дон Карлос“ от Дж. Верди на Лучана Д’Интино и Роберто Скандиуци в София.

Елица Нешевска е участвала в две правителства в периода 2001-2009 г. Била е два пъти парламентарен секретар – на младежта и спорта (2001-2003) и на държавната администрация (2005-2009) и заместник-министър на младежта и спорта (2003-2005). Заедно с политическата си кариера тя развива активна концертна и преподавателска дейност.

Певицата е изпълнител на редица концерти с оперна и камерна музика.

Заедно с композитора и диригент Бистра Диляноф представят в България европейския „АБ Артпроект“ с цикъл концерти с оркестър с участие на български и чуждестранни солисти във Централния военен клуб – София. Участвала е в Австрийски музикални седмици, във Фестивалите на съвременната руска музика, представя произведения на български композитори на Нова българска музика, има концерти като солист със Симфоничния оркестър и смесения хор на БНР, оперите в Бургас и Стара Загора и др.

В репертоара си има партии от опери на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе, Чайковски и др. Работи с диригенти като Марк Кадин (Русия), Иван Кожухаров, Александър Йосифов, Христо Игнатов, Ивайло Кринчев, Деян Павлов, Атанас Варадинов, Христо Павлов, Бистра Диляноф и др.

От 2003 г. заедно с пианистката Благовеста Константинова ежегодно представят концерти и рецитали с произведения на руски и български композитори в Руския културно-информационен център в София. През 2014 г. с Видинска филхармония под диригентството на Ивайло Кринчев изпълнява централната партия на Лиза в първото сценично изпълнение на съвременната българска опера „Крадецът на праскови“ от проф. Благовеста Константинова.

Има записи за фонда на Българското национално радио, Siemens – България, Трета Виенска школа, документални записи на концерти с първи изпълнения на произведения от български композитори. Елица Нешевска е първа изпълнителка на произведения от Александър Текелиев, Благовеста Константинова, Александър Михайлов, Вера Баева, Бистра Диляноф.

Певицата е лице на фондацията „Face to Face“ и участва активно в техния проект за борба с трафика на бебета. В рамките на проекта заедно с рапъра Иван Динев – Устата записва и представя песента „Фабрика за бебета“ и видеоклипа към нея.

От 2003 г. Елица Нешевска започва своята преподавателска дейност в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ като асистент в класа на проф. Мила Дюлгерова. Била е последователно доброволен, хоноруван, старши и главен асистент.

През 2015 г. защитава докторска дисертация на тема „Проф. Мати Пинкас – ярък представител на българското музикално изкуство през втората половина на ХХ век – творчески и педагогически принципи“.

През 2016 г. се хабилитира и е доцент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

« Назад