д-р Лилия Костова
д-р Лилия Костова

е завършила НМУ “Л. Пипков” София с Национална диплома за отличие и златен медал. Завършва с отличие следването си в НМА “Панчо Владигеров” и магистърска степен в класа по пиано на проф. Йовчо Крушев.   

    През 1996 г. получава Специалната награда за най-добро  изпълнение на българско произведение на конкурса “Млади музикални дарования”. През 1998 г. печели Втора награда  и специална награда за най-ярко изпълнение на Международния конкурс “Албер Русел” в София. През 1999 г. получава Гранд При на международния конкурс “Евангелия Джари” в Кипър, със записи в кипърската телевизия. Същата година е удостоена с  грамота от кмета на град София за отлично представяне в национални и международни форуми. През 1999 г. е на концертно турне  в Кипър със записи в кипърското радио. Има записи в БНР, БНТ, bTV, със самостоятелни концерти в “Салона на изкуствата”, както и на международни клавирни фестивали в Китцинген, Баден, Виена и Братислава.

      През 2001 г. печели първа награда  за клавирно дуо с Георги Черкин на Международния конкурс “Музиката и земята”.

2001 г. - първа награда на “ІV преглед на  клавирни дуа” организиран от Фондация “Млади музикални дарования”, както и специална награда за най-добро изпълнение на българско произведение.

   През 2002 г. печели стипендията “Ямаха” за соло пиано.

   През 2003 г. получава първа награда на Международния академичен конкурс за клавирни дуа “Ямаха” заедно с Георги Черкин.

   През 2004 г. – първа награда на Академичния конкурс за клавирни дуа “Зайлер”.    

   Осъществила е премиерните изпълнения на български произведения при участията си в прегледите  “Нова българска музика”.

      Свирила е със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Милен Начев, с академичния симфоничен оркестър под диригентството на Оливър Гилмур, Ангел Станков и Георги Патриков. Изнасяла е концерти в клавирно дуо с Георги Черкин, Александър Райчев – син и проф. Томислав Байнов.

        Участвала е в майсторските класове на професорите: Рунце, Муние, Наседкин, Гонзалес, Фернандес, Маркаров, Надор, Томока и Мамору Каишиге и др.

        От 02.06.2010г. Лилия Костова е носител на образователната и научна степен “доктор”, след успешна защита на дисертация на тема: “Интерпретационни подходи и анализи за разрешаване на проблема “традиция-новаторство” в избрани творби за клавирно дуо от съвременни български автори”.

« Назад