Гл. ас. Ванилия Кисьова

Завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в Плевен с отличен успех и златен медал (1972). През 1977 г. завършва Музикалната академия със специалностите хорово дирижиране в класа на проф. Стоян Кралев и оперно пеене при проф. Елена Киселова и проф. Илка Попова.

От 1977 г. в продължение на седем години е диригент на Представителния смесен хор „Родна песен” в Бургас. Дирижира многобройни акапелни концерти и участия на хора, с който спечелва златни медали на IV, V, VI републикански фестивали. Печели златен медал на V републикански фестивал и с камерния женски хор при Бургаски медни мини, който е награден и с турне в Румъния. Творческата й дейност като диригент в Бургас се свързва и с личността на забележителния български диригент Добрин Петков, който редовно кани Бургаския хор за участие във фестивала „Зимни музикални вечери” в Пловдив за изпълнението на Реквием от Верди и Девета симфония от Бетовен съвместно с Пловдивската филхармония.

От 1984 г. В. Кисьова преподава вокална постановка във Висшия музикално-педагогически институт (сега АМТИИ) – Пловдив. По покана на Иван Спасов работи като хормайстор и вокален педагог в Музикалния театър в град Пазарджик (1985-1987). От 1987 г. е преподавател по вокална постановка в НМА “Панчо Владигеров” в катедра “Дирижиране”.

Творческият път на В. Кисьова в продължение на 25 години е свързан с камерния вокален ансамбъл „Мадригал”, където дълги години тя е втори диригент и солист. В резултат от тази работа са многобройните концертни изяви в Австралия, Германия, Белгия, Франция (25 пъти), Русия, Япония, Англия, Австрия (10 поредни години на сцената на оперния фестивал в Брегенц), Испания , Чехия, Полша и други, както и многобройните записи на грамофонни плочи и компактдискове. Солистичните изяви на В. Кисьова са във вокално-симфонични произведения като Реквием от Г. Форе (реализиран и на грамофонна плоча под диригентството на Емил Чакъров), „Сътворението на света” от Й. Хайдн (Софийска филхармония под диригентството на Йордан Дафов и с Пловдивска филхармония под диригентството на Андрей Андреев), Реквием от В. А. Моцарт (Бургаска филхармония с диригент Михаил Попов), Кантата 144 от Й. С. Бах (Пазарджишка филхармония с диригент Иван Спасов), Глория” от А. Вивалди (Камерен оркестър с диригент Йордан Дафов – турне в Испания включващо и концерт пред кралското семейство в Гранада).

Осъществява многобройни записи на музика от барока, ортодоксални произведения, включително Литургия от Апостол Николаев-Струмски, която е филмирана. През 1995 г. създава вокален ансамбъл „Bel Canto”, с който реализира компактдиск и многобройни концерти, между които и участие във фестивала „Софийски музикални седмици” през май 1996 г. От 2003 г. е диригент на хора в софийския храм „Покров Богородичен”.

В учебната си работа подготвя студентите от специалностите „музикална педагогика” и „дирижиране” теоретично и практически за бъдещата им работа с певческите гласове. През 2007 г. интересът на студентите към вокалната подготовка довежда до създаването на вокалния състав „I Direttori”, който пресъздава български репертоар на фолклорна основа.

« Назад