Проф. Пламен Джуров

Композитор, диригент.

Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров") с пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов (1975).

Като студент получава награда на Националния конкурс по пиано "Св. Обретенов" (1972) и наградата на СБК за изпълнение на нова музика (1974).

Диригент на Плевенска филхармония (1976-1982). В репертоара му с оркестъра присъстват и множество нови произведения от български и чужди композитори.

След това работи в системата на ДО "Музика", гастролира в български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и Ленинградска (Санкт-Петербургска) филхармонии.

През 1984 специализира в Музикалната академия във Виена при К. Остерайхер.

От 1988 работи с камерния ансамбъл "Софийски солисти". Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, записани за САЩ, и други повече от 15 компактдиска. Заедно със "Софийски солисти" е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и др.

Преподава в НМА (от 1989). Доцент (от 1998). Професор.

Интересите му като композитор са насочени към оркестровите и камерно-инструментални жанрове. Автор е и на песни за детски, смесен и еднороден хор, вокална музика и др. Произведенията му са многократно отличавани и са изпълнявани с успех в редица чужди държави.

« Назад