Проф. Теодора Павлович

Родена в семейството на Петя Павлович - известен хоров диригент, създател на първата в България Хорова школа (гр. Казанлък), и д-р Валентин Павлович. Заниманията си с музика започва на 6-годишна възраст (пиано, солфеж, пеене). Завършва с отличен успех последователно математическата гимназия „Никола Обрешков” (1978) и Държавната музикалната академия (днес НМА) със cпециалности  тонрежисура (1983) и хорово дирижиране (1988).

Работата си като преподавател по хорово дирижиране в НМА „П.Владигеров” започва през 1989 г. като асистент на проф. В.Арнаудов, а след 1991 г. - на проф.Георги Робев. От 2000 г. доцент, от 2007 г. - професор. От 2000 г. води постоянен лекционен курс по дисциплините дирижиране хор от клавир и хорово пеене, хорознание и дирижиране в програма „Музика” на ФНПП на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

Паралелно с педагогическата си дейност работи с различни хорови състави: Софийски камерен хор „Любомир Пипков”(1984-1991), Камерен хор при БНТ (1986 - 1991). От 1991 г. е диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов”, от 1997 г. – основател и диригент на Фестивален хор „Васил Арнаудов”. Художествен ръководител на Академичния хор на ТКДФ при НМА (от 2002 г.) и на Смесения хор на СУ „Св. Климент Охридски” (от 2005 г.).

Като диригент на тези състави (преди всичко със Софийския камерен хор и Фестивалния хор „Васил Арнаудов”) многократно участва в престижни музикални форуми у нас като ММФ „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, Европейски музикален фестивал – София, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, ММФ „Зимни музикални вечери “Проф. Иван Спасов” – Пазарджик и др., както и в елитни музикални събития в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Франция.

Има регистрирани студийни и документални записи за БНР, БНТ и други ТВ канали. Творби под нейно диригентство са включени в компактдискове, издавани в България, Германия, Испания и са излъчвани от радио- и телевизионни компании в различни страни (сред тях ВВС, Deutsche Welle, Радио Ватикана и др.)

Редовно канена за член на международно жури на хорови конкурси и като лектор в рамките на международни събития в много европейски страни, Хонг Конг и Япония. Има публикации в различни издания в България, Германия, Ирландия, Италия, Испания, Япония, както и в международните списания за хорова музика International Choral Bulletin (издание на IFCM към UNESCO) и Europa cantat. През 2005 г. е поканена да води лекции и специализиран курс по хорово дирижиране в рамките на Световния симпозиум за хорова музика – Киото, Япония.

От 1998 г. е автор и постоянен водещ на рубриката „Европа пее” по програма „Христо Ботев” на БНР и реализира самостоятелни радиопредавания за различни хорови събития, за известни хорови състави,композитори и диригенти. През 2006 г. е приета за редовен член на Съюза на българските журналисти.

Включена е в международното издание Who Is Who In Choral Music.

Вицепрезидент на Европейската хорова федерация  Europa cantat (2003 - 2006). През 2005 г. е избрана за заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а през 2008 г. - за вицепрезидент за Европа на Световната хорова федерация IFCM.

« Назад