Спектаклите на “Царицата на чардаша”

19.12.2012 Спектаклите на “Царицата на чардаша”

Спектаклите на “Царицата на чардаша” - шедьовъра на неовиенската оперета, състояли се на 15 и 16 декември се превърнаха в истински актьорско-певчески фойерверк, овенчан от възторжените аплаузи на френетичната публика, изпълнила до краен предел голямата зала НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

В повече от 90-годишната история на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и от почти половин вековното творческо битие на Учебен оперен театър оперетата „Царицата на чардаша” за първи път се поставя интегрално и осъществява своята премиера.

Уникално-дръзко и смело творческо предизвикателство /за първи път в НМА/ е решението на вокалния педагог - проф. Свилен Райчев да реализира творбата само със студентите от класа си по “Класическо пеене”.

Режисурата и сценичната адаптация са дело на доц. д-р Виолета Горчева, диригентската интерпретация на доц. Ивайло Кринчев, хореографските решения на ас. Радослав Радев, а музикалният акомпанимент – на Светлана Спасова.

В ролите се превъплътиха студенти от подготвителния клас до магистърската степен: Силва – Наталия Колева и Йоана Кадийска, Едвин – Емил Павлов/и в двата спектакъла/, Бони – Димитър Райчев и Велин Михайлов, Щаси – Инна Андреева и Нели Нечева, Цилика – Гергана Петрова и Александра Шкодрова, Фери – Кристиан Попов, Мишка – Калин Душков и Георги Джанов, Князът – Стефан Василев, Генералът – Витлеем Господинов, Нотариус Киш – Зора Господинова, секундант – Алексей Римша, цигулар – Георги Райчев.                                           

Младите певци-артисти блестящо, с много вещина и вкус, с финна мярка и харизматичност преодоляха много сериозните вокални и актьорски трудности в така сложните и многопластови роли, проблемни дори и за доказалите се вече на сцената творци. Те одухотвориха и полетяха с героите си,  преживяха личните им драми и колизии, потопиха се във възвишения и пречистващ свят на любовта, приятелството и с неустоимия си младежки чар изведоха и философската идея на спектакъла – “истинската любов преодолява всички пречки”. 

Безспорно постановката на оперетата “Царицата на чардаша” внесе много светлина, красота и добро настроение, като се превърна в истинска творческа находка за  НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

 

 

 

« Назад към всички новини