Първи международен конкурс за пианисти "Скрябин-Рахманинов" 21-25 Ноември 2012г. София

12.06.2012
посветен на 140-годишнината от рождението на А.Н.Скрябин

 

ПОД ПАТРОНАЖА НА НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н ЮРИЙ ИСАКОВ

 

УСЛОВИЯ ПО ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА

 

       В конкурса могат да вземат участие пианисти от всички националности в три възрастови групи. Встъпителната вноска за кандидати от първа група – 30 евро, от втора група – 40 евро, от трета група – 50 евро се заплаща при регистрацията на участника в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Вноската не подлежи на връщане.

     Участниците в конкурса са задължени да се зарегистрират не по-късно от 15 часа на 20 ноември 2012 година, а редът на явяването им се определя чрез жребий, който ще бъде изтеглен същия ден в 15.30 часа в РКИЦ и ще се съхрани до завършването на конкурса. Всички участници следва да присъстват на информационното събрание, което ще се проведе след изтегляне на жребия.

      Всички прослушвания са публични. Произведенията се изпълняват наизуст. Избраната от кандидата програма не трябва да надвишава установеното време. В противен случай журито може да препоръча съкращаване в нейното времетраене.

      Всеки участник има право на акустическа репетиция от 15 мин. в концертната зала и на време за самостоятелна работа в аудиториите на академията или в залите на РКИЦ по своевременно оповестен график.

      Победителите в конкурса са задължени да участват безвъзмездно в заключителния концерт. Организационният комитет си запазва правото за безплатно аудио и видео излъчване на прослушванията по радио и телевизията и за тяхното разпространение.

 

      Всички кандидати обезпечават самостоятелно своето пристигане и разходите по пребиваването си, както и по оформяне на своите паспорти и визи. Всеки кандидат следва да попълни отпечатаното по-долу заявление за участие, което трябва да бъде получено в Секретариата на конкурса в РКИЦ не по-късно от 1 ноември 2012 година.

 

       Участниците в конкурса следва да предоставят по електронната поща damolg@gmail.com  в РКИЦ или на пощенски адрес София-1504, ул.”Шипка”34, Руски културно-информационен център, със забележка „За конкурса „Скрябин-Рахманинов (служебен телефон 02-9433127, факс 02-9433621 (до секретаря на конкурса г-жа Олга Дамянлиева) следните документи:

 

а) заявление за участие в конкурса (по образец) изтегли

б) копие от паспорта или личната карта или от удостоверение за раждане

в) кратка творческа биография (преподаватели, концертни участия, отличия и награди) 

г) фотография (паспортен формат) 

 

 

      Условията и регламентът на І Международен конкурс „Скрябин-Рахманинов” в България са поместени на сайта - Руски културно-информационен център (РКИЦ) в София, Национална музикална академия „Панчо Владигеров” в София, както и в списание „Фортепиано” Москва

 

      За справки: Музикално общество „А.Н. Скрябин” в България e-mail: athanelli@abv.bg, тел./факс: 00359-2-9620807, моб.тел.00359-899351309 – Нелли Волкова-Куртева

 

КОНКУРСНА ПРОГРАМА 

                                                

Първа възрастова група (родени след 1.І.1998) 

 

В един тур: до 20 мин.

 

1. Рахманинов – една или две пиеси от сборниците с прелюдии, пиеси-фантазии, салонни пиеси или етюди-картини (от по-лесните) 

2. Скрябин – една мазурка или импромптю по избор

3. Скрябин – няколко прелюдии (може и от различни опуси)                                                          

Заб. За допълване на програмата, по желание на участника, може да бъде включена и една клавирна миниатюра (до 2 мин.) на руски композитор от ХІХ век (вкл.Скрябин и Рахманинов) 

 

 

Втора възрастова група (родени след 1.І.1993) 

 І Тур: до 20 мин.

 

1. Рахманинов – една прелюдия

2. Скрябин – две контрастиращи творби, с изключение на прелюдии, от които едната – с кантиленен, а другата – с виртуозен характер (не по-малко от 5-8 мин. заедно)

3. Рахманинов – една пиеса по избор из пиеси-фантазии, салонни пиеси, полка, или музикални моменти

ІІ Тур: до 15 мин.

 

1. Скрябин – няколко прелюдии и/или поеми (може от различни опуси) 

2. Рахманинов -  един виртуозен етюд-картина, или авторска транскрипция   

Заб.За допълване на програмата, по желание на участника, може да бъде включена и една клавирна миниатюра (до 3 мин.) на руски композитор, създадена през ХХ век.

 

 

Трета възрастова група (родени след 1.І.1980) 

 І Тур: до 20 мин.

 

1.Рахманинов – едно или две произведения по избор из пиеси-фантазии, салонни пиеси, музикални моменти или авторски транскрипции

2.Скрябин – един виртуозен етюд

3.Рахманинов – един етюд-картина по избор

4.Скрябин –  една или две поеми, или танци, или валсове, или ноктюрни

 

ІІ Тур: до 30 мин.

 

1.Свободен подбор на прелюдии и/или етюди от Скрябин или Рахманинов (авторът в тази точка да бъде различен от направения по-долу избор в точка 2) 

2.Соната или фантазия от Скрябин, или соната №2, или І част от соната №1 от Рахманинов   
Заб. За допълване на програмата, по желание на участника, могат да бъдат включени и други творби на Скрябин в рамките на времетраенето на всеки от двата тура
.

 

ПРЕМИИ И НАГРАДИ

 

      Основният награден фонд на Първия Международен конкурс „Скрябин-Рахманинов” е в размер на  5000 евро. Във всяка от трите възрастови групи са предвидени по пет премии. Победителите в трета възрастова група придобиват званието лауреати на конкурса. Всички участници, допуснати до финалния тур, получават дипломи. 

      Лауреатът на първа награда ще бъде поканен да изнесе концерти в Мемориалния музей на А.Н.Скрябин и в Дома-музей на А.Б.Голденвейзер в Москва, както и в Руския културно-информационен център и в Дома-музей на П.Владигеров в София.

      Учредени са и шест юбилейни скрябинови медали и парични награди за постижения  в интерпретацията на Прелюдии, Мазурка, Поема, Етюд, Фантазия и Соната от Александър Скрябин - в памет на А.Голденвейзер, С.Фейнберг, Г.Нейгауз, С.Рихтер, П.Серебряков и В.Софроницки.

      Журито се запазва правото, при необходимост, да дели премии между участниците, да не присъжда всички премии, да отбелязва с дипломи най-добрите постижения на педагозите.

      С одобрение на журито могат да бъдат връчени и допълнителни награди от индивидуални спонсори на конкурса.

      Заключителният гала-концерт и церемония по награждаване на лауреатите ще се състои на 25 ноември 2012 година от 18 часа в Салона на Национална музикална академия „П.Владигеров” в София. Допълнително ще бъде обявен точният час и дата на концерта и церемонията по награждаването на участниците в първа възрастова група. 

 

« Назад към всички новини