Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Софийската филхармония с наградата на София в раздел „Музика“ на Столична община

18.09.2018Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Софийската филхармония с наградата на София в раздел „Музика“ на Столична община

Високото отличие бе дадено за проекта „Музиката на Европа“  – обща инициатива на двете водещи музикални институции в страната. Реализацията му включваше 28 концерта, в които участваха  водещи български и европейски музиканти, както и студенти от Националната музикална академия и ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Всеки понеделник от януари до юни 2018 г. – периодът на Българското председателство на съвета на ЕС,  в препълнената камерна зала „България“ звучеше музика от всички страни-членки на Европейския съюз.
Откриването на 2 януари беше посветено на Естония – страната, от която приехме Председателството на Съвета на ЕС. Последният концерт в цикъла бе посветен на Австрия – страната, която прие Председателството на съвета на ЕС.
Програмата на концертите включваше както шедьоври на класическата музика, така и съвременни музикални образци.

Наградата беше връчена на проф. д-р Борислава Танева – зам. ректор на НМА от Кирил Маричков на официалната церемония в Народния театър „Иван Вазов“ на 17 септември –  Денят на София.

Проектът “Музиката на Европа“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура".

« Назад към всички новини