Плевенската филхармония представи творби на български композитори, преподаватели от катедра „Композиция” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

06.12.2017Плевенската филхармония представи творби на български композитори, преподаватели от катедра „Композиция” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

На 23 ноември Плевенската филхармония представи творби на български композитори, преподаватели от катедра „Композиция” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София. Концертът бе посветен на 65-годишнината на проф. Атанас Атанасов и 75-годишнината на проф. Александър Текелиев и продължи цикъла с концерти под мотото „Обичам българската музика”. В зала „Катя Попова” под диригентството на Деян Павлов бяха изпълнени Концертна музика № 2 за симфоничен оркестър от Велислав Заимов, Сюита за оркестър от Красимир Тасков, Втори клавирен концерт на Атанас Атанасов със солист авторът и симфонична сюита „Happy Birthday на Александър Текелиев. Няма да бъде пресилено, ако определим концерта като събитие, защото с премиерните изпълнения на четири произведения от съвременни български автори той ще остави ярка следа в концертния живот на Плевен през сезона.

Концертна музика № 2 за симфоничен оркестър от Велислав Заимов, написана през 2015 и за първи път изпълнена сега в Плевен (световна премиера!), постави началото. Композицията, в която трите части преливат една в друга, впечатли присъстващите със своята вглъбеност и самобитна оркестрация, а характерният принцип на своеобразното „състезание” между солист и оркестър, тук се проявява като съпоставяне и диалог между оркестровите групи.

Красимир Тасков композира Сюита за оркестър (2013) на основата на някои номера от балета „Царе на лудориите” (Макс и Мориц). Това безспорно придава специфичен характер на музикалния материал в четиричастния цикъл: Въведение, Бурлеска, Ламенто и Финал. „Разбира се, в оркестровата си версия, за разлика от сценичната, музиката следва по-широко симфонично и инструментално развитие – споделя той. –Музикалният език е изобразителен и достъпен като възприятие, насочен да пресъздава атмосфера на динамизъм и жизненост, подкрепена от цветист оркестров език”.

С клавирен концерт № 2 от Атанас Атанасов, който имахме удоволствие да съпреживеем със солист автора, започна втората част на концерта. Създаден през 2005 година за участие в Конкурса за симфонично произведение в 7/8 в Пловдив, произведението е отличено с III награда. Концертът е в традиционна тричастна структура: бърза, бавна, бърза. Освен характерните български метроритми (частите са в различни неравноделни размери) в произведението присъстват и мотиви, повлияни от българския фолклор, които въздействаха силно на публиката. Трябва да подчертаем и чудесния синхрон с оркестъра, ръководен от Деян Павлов. Всички заедно разкриха красотата на музикалната партитура.

Изпълнението на симфоничната сюита „Happy Birthday от Александър Текелиев  се превърна в кулминация на вечерта. Произведението е музикален шарж – игра, сътворено през 2005 година от майстор с оригинален стил, на който не е чужд експеримента при смесване на различни звучности и стилове. Тo представя автора – маестро Текелиев, в нова светлина, позната досега единствено в анекдотичното му словесно творчество. Мотивът на познатата песен, която звучи във всеки миг някъде по света, се появява неочаквано между  популярните мелодии от творби на Лист, Пучини, Щраус, Моцарт, Офенбах, Чайковски... Композиторската изобретателност и виртуозност впечатлиха и непосветените слушатели, развълнуваха и доставиха истинска радост на публиката в зала „Катя Попова”.

Да е честит споделеният празник на двамата композитори!

 

Композиторите: 

Велислав Заимов – композитор, педагог, общественик, е роден в София през 1951 г. През 1977 завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. Работи като преподавател по различни теоретични дисциплини. В периода 1999-2005 е секретар на Съюза на българските композитори. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Понастоящем преподава композиция и четене на партитури в Националната музикална академия в София и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Велислав Заимов е автор на творби в почти всички музикални жанрове: 16 симфонии, 15 инструментални концерта, 6 симфонични фантазии, Реквием за солисти, хор и оркестър, над 100 камерни творби за различни състави, произведения за хор, за орган, за струнен оркестър, за духов оркестър, за вокално-инструментални състави. Негови творби са изпълнявани в много европейски страни, Австралия, на международни фестивали за съвременна музика в Хърватска, Румъния и Русия.

Красимир Тасков завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София с две специалности: композиция и пиано. Посещава курсовете по композиция в Холандия. Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано (Сантандер, Испания; „Чайковски”, Москва) и композиция (Токио – 1991, 1995, 1999 и 2002). Тасков е автор на Сюита за оркестър; Концерти за пиано, цигулка, обой, два концерта за кларинет, „Преображение IV”, „Тракийски светилища” и др. Неговите симфонични, камерни,  вокални и хорови творби са често изпълнявани на престижни музикални фестивали в България и в Япония, Русия, Словения, Великобритания, Италия, Франция, Холандия, САЩ, Украйна и др. Редица негови творби са издадени, осъществил е многобройни студийни записи и компактдискове, като изпълнител и автор. Тасков солира на наши симфонични оркестри и активно концертира като камерен изпълнител.  Носител е на „Кристална лира” за 2014 в категория „Камерни ансамбли”. Член е на жури на много национални и международни конкурси за пианисти. Понастоящем е професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” по композиция и пиано.

Атанас Атанасов е роден през 1952 година. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с две специалности: пиано при проф. Богомил Стършенов и композиция при проф. Парашкев Хаджиев. Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар – Германия, Париж – Франция, в Прага  – Чехия. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации – пианист, чембалист и органист. Осъществява записи за студио „Балкантон”, Gega New, БНР, БНТ, Радио Женева и др. От 1978 преподава в НМА клавирен съпровод и композиция. Бил е заместник-декан и декан на Инструменталния факултет на НМА и председател на Специализирания научен съвет по музикознание и музикално изкуство към ВАК. Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на Музикалната академия. Носител е на награди от национални и международни конкурси за пианисти и конкурси по композиция.

Атанасов е автор на една симфония, 3 симфонични картини, 4 инструментални концерта, „Елегия” за цугтромбон и оркестър, цикъл песни за сопран и оркестър, балет „Вятърната мелница”, детски мюзикъл „Косе Босе”, много камерни творби, сред които: духов квинтет, струнен квартет, клавирно трио, соната за цигулка и пиано, соната за цигулка и виола; песни за сопран и струнен квартет, пиеси за пиано, солови и хорови песни, музика за деца и др.

Александър Текелиев – композитор и педагог, е роден през 1942 г. в Свиленград. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа по композиция на проф. Веселин Стоянов. Специализирал композиция и оркестрация в Будапеща при Атила Бозай, и в Париж при Мишел Филипо. Понастоящем е професор по композиция и симфонична оркестрация в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Текелиев е автор на над 115 произведения, публикувани и изпълнявани у нас и в чужбина, между които: операта „Готвачът на херцога”, балетите: „Сянката”, „Балетни ескизи” – триптих, „Лунна жена”; три симфонии, Симфония-реквием за женски народен хор и симфоничен оркестър, „Адажио и скерцо” за струнен оркестър, „Морска приказка” – вокално-симфонична поема за детски хор и оркестър, „Корени” за народен хор и симфоничен оркестър, „Монолог” за бас и симфоничен оркестър, вокални цикли, хорови песни, инструментални и вокални камерни произведения; музика за деца; музика към филми; Музикално-педагогическа литература.

Августина СЕРАФИМОВА

« Назад към всички новини