Анна Томова Синтова

Анна Томова Синтова започва своя музикантски път, взимайки уроци по пиано  още от 6-годишна възраст. Десет години по-късно печели първото си национално отличие като певица, поради което е приета в Национална музикална академия (тогава Българска държавна консерватория). Взема уроци при проф. Георги Златев-Черкин и сопраното Катя Спиридонова. Там се дипломира по специалностите оперно пеене и пиано.

Веднага след това Синтова е поканена в оперното студио на Залцбургската опера, където през 1967 прави своя първи професионален дебют като Абигейл от вердиевата опера „Набуко“. Осъществява концерти и записи с оркестъра „Гевандхаус“ под диригентството на Курт Масур. През 1971 печели златни медали на певческите конкурси в София и в Рио де Жанейро.

През 1972 Анна Томова-Синтова е поканена да работи за Нацоналната опера на Германия в Берлин.

През 1973 гласът на Синтова е чут от Херберт фон Караян на изпълнението ѝ в световната премиера на операта „De temporum fine comoedia“ от Карл Орф на Летния фестивал в Залцбург. Веднага след това е поканена за съвместна работа от Великия маестро, с когото в продължение на 17 години след това, обикаля световните концертни зали (включително тази в Япония и САЩ).

На 23 септември 2001 Синтова отбелязва 35 години на сцената с изпълнение (премиерно за нея) на Аида в Софийската опера.

През 2006 Синтова се включва в честването на 250 години от ррождението на Моцарт като участва в две изпълнения на негови творби в България - на 25 февруари - концертно изпълнение на „Сватбата на Фигаро“ под диригентството на Найден Тодоров, а на 22 май - в „Реквием“ под палката на световно известния диригент Генадий Рождественски.

През месец декември 2009 година оперната прима проведе безвъзмеден майсторски клас в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, който завърши с празничен концерт в Зала № 1 на НДК на учениците й, на който пя и тя в дует с проф. Нико Исаков.

 

Източник на информация и повече за Анна Томова Синтова на http://tomowa-sintow.com/