Уъркшоп с участието на световния индийски изпълнител на ситар - Иршад Кхан

30.03.2017Уъркшоп с участието на световния индийски изпълнител на ситар - Иршад Кхан

На 1 април 2017 г. от 10 часа в Концертна зала на НМА ще се състои уъркшоп с участието на световния индийски изпълнител на ситар  - Иршад Кхан.
Събитието се организира съвместно от Фондация Девъм и НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Още през 16-ти век музикантите от кралските дворове забавлявали своите покровители със звуците на ситара. Стотици години по-късно, наследниците на тази легендарна музикална традиция основават академии в Мисисага, Канада и Мумбай, Индия, както и в Рочестър, Ню Йорк. Самият Иршад Кхан е част на осем генерации ситар музиканти от школата Имдад Кхани Гхарана, разпространяващи не само своето наследство но и класическата индийска музика.
Устад Иршад Кхан ще представи инструмента ситар и традицията на сложните „гаяки-анг“ – извличане на звуци, които наподобяват човешкия глас, „тантра-анг“ – инструментално звучене и традиционното припяване (таан – пеене при много бързи музикални пасажи).
Заедно с майстор Иршад Кхан ще имаме честта да се запознаем и с древната традиция на табла музикантите, представена от Ханиф Кхан. Двамата заедно ще покажат принципите на традиционната индийска музика и системата Таал.

В уъркшопа ще вземат участие студенти от НМА, в рамките на джем сешън, по време на който ще се експериментира с различен инструментариум и със смесване на различни музикални стилове и жанрове.

« Назад към всички събития