Нов роял "Стейнуей" в НМА

11.11.2016Нов роял

На 14 ноември /понеделник/ 2016 г. от 18.00 часа  в Концертната зала на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", студенти и докторанти от катедрите "Пиано" и "Камерна музика и съпровод" на Инструменталния факултет и "Пиано" на Теоретико-композиторския и диригентски факултет ще изнесат празничен концерт по повод новата придобивка на НМА - концертен роял "Стейнуей" от най-висок клас.

Ще прозвучи клавирна музика от Йохан Себастиан Бах, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Сергей Рахманинов, Любомир Пипков, Юлия Ценова, Любомир Денев и други. Вход свободен.

Инструментът е придобивка не само за Националната музикална академия, а и за цялото българско музикантство! От 33 години роял от такова качество не е купуван в България – с радост коментира заместник-ректорът по международната и художественотворческата дейност проф. д-р Борислава Танева.

Срещата на един пианист с нов инструмент, и то от такава класа, е специален и вълнуващ момент. Със сигурност разширява значително възможностите за изразяване на музикалните намерения, а от там се осъществява и по-добър контакт с публиката – по думите на докторанта в специалност пиано Гергана Несторова.

Придобиването на новия роял е осъществено с целева финансова субсидия от Министерството на образованието и науката и личната подкрепа на бившия министър проф. Тодор Танев.

 

« Назад към всички събития