Струнният оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров” се представя на Седмия фестивал на младите в изкуството ВИА ПОНТИКА – Балчик 2014

08.09.2014Струнният оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров” се представя на Седмия фестивал на младите в изкуството ВИА ПОНТИКА – Балчик 2014

Съставът на Струнния оркестър се състои от най-добрите студенти на Национална  музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров“, които имат редица успехи като солисти, камерни музиканти и оркестранти. В концертите, с които Академията участва в Седмия фестивал на младите в изкуството „ВИА ПОНТИКА” - Блачик 2014, те ще музицират заедно със свои колеги - млади даровити музиканти от Германия, Турция, Узбекистан и Азербайджан.

Специални гости на тазгодишното издание са:

Фарадж Акбаров /кларинет/ - Азербайджан. В момента той е студент в Инструменталния факултет на НМА, в класа по кларинет на доц. Борислав Йоцов. Изявен солист, свирил на много европейски сцени.Участва  в съставите „3/4“,   “Yotzov Sextet” и гост солист на “Sapaev Quartet”.

Нариман Акбаров /виолончело/ - Азербайджан/Германия. Солист на  Азербайджански камерен оркестър „Кара Караев“. Участва в много младежки оркестрови проекти по целия свят като водач на человата група. Нариман е лауреат  и на редица международни конкурси.

Айше Йавуз /виола/ - Турция. Тя редовно взима участие в международни младежки проекти, има голям опит като оркестрант в различни симфонични и камерни оркестри (САЩ, Турция). Айше участва активно в майсторските класове на проф. Ангел Станков /България/.

Атие Ешкиза /цигулка/ - Турция. Участва в Международния фестивал „Beethoven Festival” в Бон – Германия, както и в редица международни младежки оркестрови проекти. Атие се занимава също и с камерна музика - примариус в новосъздадения турски квартет „Крайслер”.

Санджар Сапаев /цигулка и виола/ - Узбекистан. Той блести с многократните си солови успехи както на европейските сцени, така и пред българска публика. Учи цигулка и камерна музика в класа на проф. Ангел Станков и като студент в ИФ на НМА той е един от основателите на

“Sapaev Quartet”. Санджар има възможност да участва в майсторски класове на  Александър Марков - Русия, Пинкас Цукерман - Америка, Дора Шварцберг - Швейцария, Валери Ойстрах  - Русия, Минчо Минчев - България, Родни Френд - Англия, Дави Де Алония - Италия.

Проектът е разделен на две части , в които младите музиканти ще покажат уменията си като камерни изпълнители и участници в Струнния оркестър на НМА с диригент Райчо Христов.

Международен камерен ансамбъл:

Фарадж Акбаров   кларинет (Азербайджан)

Иван Стайков - цигулка (България)

Атие Ешкиза – цигулка (Турция)

Санджар Сапаев – виола (Узбекистан)

Нариман Акбаров – виолончело (Германия/Азербайджан)

Струнен оркестър:    

Диригент: Райчо Христов

 

I-ви Цигулки

Санджар Сапаев

Иван Стайков

Яна Зеленогорска

Атие Ешкиза

Павлина Миланова

 

II-ри Цигулки

Георги Иванов / Иван Стайков

Елена Ганова

Златина Удварева

 

Виола

Радослав Йорданов

Айше Йавуз

Владислав Ножаров

 

Виолончело

Румяна Гавадинова

Нариман Акбаров

 

Контрабас

Добрин Кисьов

 

Чембало

Светлин Христов

Проекът се осъществява за първи път в България благодарение на организаторите на Младежкия фесивал „Via Pontica” и Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров“, гр. София. Организирането на Младежки камерен състав и Струнен оркестър за участието им във фестивала „ Виа Понтика“ има за цел да създаде контакти между младите артисти от различни националности, да насърчи обмяната на опит между тях и заедно с удоволствието от съвместното музициране и взаимното професионално обогатяване, да популяризират класическата музика. В този ред на мисли са подбрани и прозиведенията в програмата – музика от Вивалди, Моцарт, Росини, Пиацола, Брамс и др., които са добре познати и носят наслада на широк кръг публика.

Младежкият международен камерен ансамбъл и Струнният оркестър на НМА ще изнесат по един концерт на фестивала на 10 и 12 септември от 18 часа в Балчик, на 11 и 13 септември от 19 часа в Албена.

« Назад към всички събития