Уъркшоп Музикалната работилница

28.03.2014Уъркшоп Музикалната работилница

На  24.04 от 17.00 ч., 25.04 от 13.00 ч и 26.04 от 16.00 ч. в Многофункционална зала № 48 на НМА „П. Владигеров“ ще се продеве уъркшоп на тема  "ИМПРОВИЗАЦИЯТА като елемент от съвременното музициране" под ръководството на Любомир ДЕНЕВ – композитор, диригент и джаз-пианист с голям опит в съвременната музика, реализирал многобройни записи и  концертни изпълнения на нови български и чужди творби, спечелил международно признание като импровизатор на редица фестивали в Чехия, Полша, Германия, Франция, Унгария, Сърбия, Румъния и др.

   В рамките на 3 дни музикалната работилница ще запознае студентите с основните принципи на творческата импровизация, методите на вариационност и ролята на свободната фантазия в съвременното композиционно творчество и изпълнителско изкуство. Намерението на водещия преподавател е да включи участниците в активен процес на музициране, като им се задават конкретни задачи според техните индивидуални възможности и жанрови интереси.

   Ще се засегнат въпроси на изграждане на музикалната форма, принципи за строеж на  мелодична линия и използване на импровизационни хармонични схеми и скали, инструментални похвати и начини за упражняване и подготовка на арсенал от средства за създаване на музика „на живо“ на сцената, както и указания за групово импровизационно музициране. 

   Импровизацията отдавна не е приоритет единтвено на джаза - все по-често съвременните композитори в „сериозните“ жанрове включват в своите партитури структури с елементи на импровизационност и спонтанност, което налага младите изпълнители, желаещи да навлязат в този репертоар, да имат и съответна теоретическа и практическа подготовка. С участието си в Музикалната работилница студентите от Инструментален, Вокален и Теоретико-композиторски факултет ще придобият познания и умения в тази област.

« Назад към всички събития