СПОДЕЛЕНИТЕ ИЗВОРИ НА БЪЛГАРСКОТО МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО - ФРЕНСКАТА ТРАДИЦИЯ

14.10.2013

     Кандидатурата на София за Европейска столица на културата е добър повод  да преоткрием позабравените европейски корени на българската музикална култура. Ако обърнем поглед назад към 30-те години на миналия век, ще си спомним, че титаните на българската професионална музика като Маестро Георги Атанасов, Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Веселин Стоянов, Парашкев Хаджиев са възпитаници на елитни музикални институти в Рим, Париж, Берлин, Виена...

     Всички те се връщат в България с дълбокото убеждение и вяра в своята мисия - да създадат българска композиторска школа, споделяйки своя опит „от извора"  и синтезирайки европейската традиция с богатството на българския фолклор. Те създават плодоносна основа - една традиция, която продължава и днес своето развитие и възход.

     Целта на проекта в случая е да акцентираме върху френската традиция в творби на Любомир Пипков и Марин Големинов, като ги съпоставим с опуси, създадени по същото време от техни колеги и учители в Европа. Да покажем част от споделените извори на оформящата се национална композиторска школа.

     Проектът е дългосрочен, предполага се той да бъде продължен със съпоставки например на Парашкев Хаджиев, Димитър Ненов...

     В залата на Френския институт представяме българската премиера на „Историята на слончето Бабар" от Франсис Пуленк, както и музикални приказки от Морис Равел, Жак Ибер и Клод Дебюси.

     Участници в проекта са изтъкнати изпълнители, а и техни по-млади колеги, лауреати на международни конкурси.

 

проф.Жени Захариева

Officier des Arts et Lettres (France)

Посланик на българската култура

по време на Френското председателство на ЕС

 

Повече информация за концертите можете да получите ТУК и ТУК.

« Назад към всички събития