Проф. Лили Атанасова (1921 - 2004)

Проф. Лили Атанасова (15 ноември 1921 – 31 януари 2004)
Родена е в семейството на Георги Атанасов – учител по музика, завършил пиано и композиция в Прага при проф. Цимерман. Оставил е сборници с детски песни и детски оперети. Поддържа приятелство с видни български интелектуалци – Димо Бойчев, Бончо Бочев, проф. Стоян Джуджев …, лично се познанва с Иван Вазов. В семейството цари атмосфера на почит към изкуството, просвирват се любими на Г.Атанасов опери от Верди, Дворжак, пее се… Лили Атанасова расте заедно с братовчедите си Емил Главанаков, бъдещият главен диригент на Варненския симфоничен оркестър, Сия Главанакова, по-късно – актриса, с бъдещата голяма художничка Нева Тусузова. Атмосфера творческа, почти възрожденска. Баща й е сред първите български есперантисти, водел е обширна кореспонденция с есперантисти от цял свят.
Първите уроци по музика получава от баща си. От малка свири много добре по слух. 13-годишна постъпва в Средния отдел на Музикалната академия – по-късно – Музикално училище. Неин учител – до завършването на Музикалната академия – си остава проф. Андрей Стоянов. При него я завежда учителят й по пеене Димитър Генев – баща на приятелката й за цял живот, цигуларката проф. Елена Генева. На концертния подиум стъпва за първи път на 13-годишна възраст. 15-годишна изнася първия си самостоятелен концерт.
Музикалната академия завършва в 1944 г. Музикалната академия предвижда професионално усъвършенстване за Лили Атанасова и певицата Мария Попова – по-късно известна като Мария Корели – в Германия. Заминава само Мария Попова. През 1949 г. , заедно с пианистката Снежана Барова е определена да представя страната ни на първия следвоенен Шопенов конкурс. Силно впечатлена е от огромния ентусиазъм на поляците, които се стичат в руините на Варшава за това голямо събитие. Сред участниците са много бъдещи големи пианисти, сред журито – Лев Оборин, Маргарита Лонг. Журито присъжда много лауреатски места на съветски пианисти, дава 2 първи награди – на Бела Давидович и Халина Черни-Стефанска. Лили Атанасова е отличена с диплом.
Освен проф. Андрей Стоянов, в Музикалната академия са й преподавали едни от най-големите български музиканти: проф. Панчо Владигуров – по камерна музика, проф. Веселин Стоянов – по музикални форми, проф. Стоян Джуджев, проф. Стоян Брашованов, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев….След завършването на Академията става редовен преподавател в Средното музикално училище в София, привлечена е като асистентка на проф. Андрей Стоянов. Той й поверява най-талантливите си малки ученици. Съчетава успешно педагогическата работа с богата концертна дейност.
Лили Атанасова е изключителен интерпретатор на творби от Шопен, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс. Тя е сред най-изявените шопенисти в България. Съвременниците й определят като един от върховете в изпълнителското ни изкуство Фа-минорният клаверин концерт на Шопен, както и паметния й рецитал през 1972 г. с четирите скерци и четирите балади на Шопен. Пианистичният талант на Лили Атанасова се разгръща и в творби на Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Менделсон…До днес се помнят проникновените й изпълнения на Бетовеновите сонати. За първи път в България в нейно изпълнение и със сътрудничеството на проф. Владимир Аврамов прозвучават интегрално сонатите за цигулка и пиано от Бетовен. Преди това концертира в дуо с виолиста проф. Стефан Сугарев. Някои от изпълняваните от тях творби прозвучават за първи път в България, сред тях – соната Op. 11 No. 4 от Хиндемит.
През време на повече от 45-годишната си работа като педагог през класа й са преминали десетки пианисти, голяма част от които са продължили с впечатляваща кариера в България и извън пределите й.
Била е декан на Инструменталния факултет и зам.ректор на Музикалната академия – в продължение на 14 години. Години наред е председател на Комисията за международни конкурси – „горещото място“ й е поверено заради нейната принципност, неподкупност, уравновесеност.
Участва в престижни жури, 10 години е почетен председател на Международния фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен. Това са най-плодотворните години на този фестивал, времето, когато Плевен се превръща в сериозен музикален център. Интересни програми, големи имена от цял свят на млади музиканти, спечелили награди на конкурси през последните две години, претъпкани зали, възможност изява на нашите млади таланти , гарантиран международен обмен.
В цялата си обществена дейност проф. Лили Атанасова е била движена от желание да помогне на младите таланти, да им осигури бъдеще.
Носител е на ордените „Народна република България”, І степен, „Св.св.Кирил и Методий” – І степен, „Златен век”; удостоена е със званието „Доктор хонорис кауза” на НМА.

 

Биографията е от сайта - http://liliatanasova.wordpress.com/